top of page
  • Writer's pictureMarjut Räty

Villa ORA's - Koti, jonne olet aina halunnut palata

Sisäinen rauha ei ole mikään ulkopuolinen paikka. Oikeanlaisen ympäristön hoivalla ollaan kuitenkin jo vähän lähempänä. Kun on kerran kokenut hyvän olon, sen voi ottaa mukaansa. Jokaisessa meissä asuva viisaus kiittää, että tulit.
Kolilla kajottaa keltainen torppa. Entinen kyläkoulu, jossa tossujen töminä kantautuu vuosikymmenten takaa, ja jossa kaikuvat sadat pienet ja suuret eletyn elämän hetket. Orastavien opintaipaleiden ja levon vuosien tuolla puolen komea rakennus saa viimein uuden elämän. Valo loistaa taas ikkunassa ja hiljaisten elämysten majatalo, Villa Ora’s, on syntynyt.


Sattumankauppaa ja elämän ihmeitä


”Se jysähti saman tien!”, kuvaa Marjut Räty ensikäyntiään uinuvassa talossa.


Se oli se porrasaula ja ne portaat, joita hän näki kävelevänsä vielä vuosikymmeniä. Neljän väljästi istutetun suuren ikkunan mittainen korkea seinä on edelleen pysäyttävä näky ja Marjut kulkee entraamiaan askelmia parin vuoden jälkeenkin kiitollisena. He eivät koskaan etsineet elämäänsä mitään tällaista, remonttikuntoista 600 neliöistä 40-luvun kyläkoulua, harteilleen. Mutta tuleeko mikään onni etsien?


Muutama vuosi sitten huutokauppaan huokaisten listautuva talo löytää uudet omistajansa. Marjut ja remonttitaitoinen ystävä Henna Otranen näkevät sen ainutlaatuisuuden ja potentiaalin.


”Meille on ollut tärkeää saada upea iso paikka arvoisensa kuntoon, ajan hengen mukaiseksi ja mahdollisimman paljon vanhaa säilyttäen ja kunnostaen. Se tuntuu tosi hyvältä”, Henna kertoo. Kunnioittavin ottein projektista hioutuu koti.


Elämä on ihmeellistä. Se pulpauttaa eteen sattumuksilta tuntuvia mahdollisuuksia, joiden kohdalla sydän värähtää. Saman kokemuksen omistajat haluavat kävijällekin.
Luonnontahtista elämysmatkailua


Auringon ja kuun käydessä tanssiaan Kolin taivaalla, valo leikkii satavuotisissa hirsissä. Sen juovat kutittelevat silmäkulmia aamuisin ja laskeutuessa hämyyn painavat luomet mukanaan. Hermosto kytkeytyy luonnon kulkuun häiriöttömässä ja kiireettömässä olotilassa. Raukea hyvänolon nautinto tulvii kehoon ja saa mielen rauhoittumaan.


Villa Ora’s on hiljaista elämysmajoitusta. Se on moniaistillinen matka ajattomuuteen. Se on omaa rauhaa ja yhteisöllistä osallistumista juuri siinä määrin, kuin itse haluat. Vapaaehtoismatkailua ilman stressiä. Kuitenkaan mikään yksittäinen kuvailu tai edes niiden summa ei ihan riitä.


Ympäristö luo puitteet itsensä ja muiden kohtaamiseen, rauhaan ja hiljaisuuteen, mutta vasta kytkeytyessään vahvaan tunnekokemukseen, se jättää lähtemättömän jäljen. Voimakas tarve kiinnittyä itseensä, juurtua luontoon ja vain kiireettömästi olla, tulee täytetyksi. Täällä olet aina tervetullut. Täällä saat pysähtyä.


Juuri siksi käynnin Villa Oraksessa muistaa. Se tallentuu kehoon ja viipyy mielessä.Kuin kotiinpaluu omille juurille


Sydänlähtöisesti syntynyt majatalo on todellinen henkireikä niin omistajille kuin kävijöillekin. Paikan kodinomainen henki kutsuu todellisen luksuksen, aidon kohtaamisen äärelle.


”Ihanaa, kun olet siinä!” helkkää Marjut tulijalle. Hän on ensi sekunnista lähtien läsnä, valmis kuulemaan mitä vierailijalla on sydämellään. Viimeistään naulakkoon voi pudottaa kiireisen elämän täynnä merkkiääniä. Villa Oraksessa huokuva rauha ja onnellisuus on riisutun mutta yltäkylläisen elämän tulosta.


Täällä pääsee nauttimaan maistiaisen siitä, mikä hetki sitten oli jokapäiväistä. Kehon ja mielen tarpeiden ravitseminen nousee päällimmäiseksi ja kaiken saa tehdä omassa aikataulussaan. Välillä tekee mieli istua rauhassa viltin alla lukemassa ja silitellä kissaa. Joskus tempautuu mukaan keittämään porukalla ison kulhollisen puuroa ja antautumaan keskusteluun. Retriittikokemus ja yhteisöllisyys saattavat kutsua. Turhat asiat karisevat pois ja tunnistamme, mitä oikeasti tarvitsemme.


Oman tilan tarve ja osallistuminen eivät sulje toisiaan pois, kun kaiken saa tehdä itseään kuunnelleen. Vapaaehtoismatkailu on nousussa kenties juuri siksi, että halutaan todella elää ympäristön tavalla, eikä vain vierailla palveltavana. Villa Oraksessa voi kokea kaivattua kotona olemisen tunnetta, paluuta juurille.
Onnellisten ihmisten talo


Villa Oras on tehty yhdessä. Sen toiminta toteutuu yhdessä. Omistajien välillä vallitsee luottamus ja saumaton yhteistyö, arvot ja visiotkin natsaavat yhteen. Molempien, Marjutin ja Hennan, vahvuuksien mukaan tehty väljä työnjako menee kutakuinkin näin: Henna tekee käsin taitaen remonttihommat ja mahdollistaa monella tapaa majoiutus- ja elämystoimintaa. Marjut emännöi paikkaa, hersyy lämpöä sekä tuotteistaa ja tarjoaa elämyksiä.


Mukana Villa Oraksen arjessa on aina ollut myös suuri määrä vapaaehtoisia. Pyyteettömän avun tarjoaminen ja vastaanottaminen tuntuu merkillisen hyvältä. Ihmisistä on muodostunut yhteisö, johon jokainen on tervetullut.


”Olemme saaneet niin paljon apua ystäviltä, naapureilta, tuttavilta ja jopa vierailijoilta, että sydän pakahtuu onnesta.”, iloitsee Marjut. Sydämellinen talkoohenki viriää, kun sana kiirii ja palveluksia vaihdetaan hyvällä mielellä. Tehokkuusajattelusta ja suorittamisesta on luovuttu ja tilalla on osallistumisen ilo ja kiitollisuus.


Onnellisuuden ajanjakso orastaa, kun kivistävä ja harmaa elämä ei enää houkuttele. Värit näkyvät voimakkaina ja elämän ihme kantaa. Koettelemusten jäljet eivät enää kahlitse, vaan niistä on tullut lahja, jolla auttaa myös muita. Vieraillessa voi siis varata itselleen henkisen hyvinvoinnin palveluita ja saada käytännön opastusta vaikkapa päivävaelluksiin. Luonnon parantavan vaikutuksen kokemiseen ei aina tarvita opasta, mutta ohjauksen myötä kokemuksesta tulee syvälle menevä, merkityksellinen ja elämää muuttava nautinto. Tätä varten Marjut kolmen ystävänsä kanssa loi FoResting-yrityksen, luontoelämyksiä hyvinvoinnin tueksi tarjoavat, romahtamista ehkäisevät, palvelut.
Majoitusta ja maadoittumista


Täällä Kolin kansallismaisemien ympäröimänä, Villan Oraksen hengittävien hirsien sylissä ihmisen on upea kölliä peiton alle ja nukkua hyvin.


”Majoittua ja viipyä voi rauhassa yksin tai vaikka ystävän kanssa. Paljon käy myös retriittiporukoita, jotka saattavat varata Villan kokonaan kokoontumista varten.”, kertoo Henna. Majoitustilaa löytyy lähes viidellekymmenelle, alakerrassa on kolme tunnelmallista makuuhuonetta ja suloisia yhteismajoitustiloja. Kesällä myös kaksi aittaa on käytössä majoittujille.


Lähes kolmeen metriin kohoava huonekorkeus, salien avarat ikkunat, sydämellinen kohtaaminen ja paikan aito tunnelma vetävät puoleensa retriittien ja työpajojen, erilaisten ryhmien järjestäjiä ja osallistujia. Kokemuksesta saa kaiken irti, kun osallistujat voivat pysyä onnellisuuskuplassa majoittuen ja saunoen suunnitellun ohjelman lisäksi.


Valo loistaa Villa Oraksen ikkunoista ja ihmisistä. Se loistaa myös sinun sisälläsi. Tervetuloa kylään!


228 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page