top of page
  • Writer's pictureVilla ORA's

TOP 3 NÄKÖALAPAIKKAA KOLILLA

Päivitetty: 28. heinäk. 2022

Parhaat näköalapaikat Kolilla? Tässä meidän kolme vinkkiä!


Listasimme kolme meidän mielestä parasta näköalapaikkaa Kolilla. Kahteen ensimäiseen on erittäin helppo kulkea ja kolmas vaatii hieman enemmän aikaa sekä kuntoa, mutta on todellakin vaivan arvoinen!


1. HUIPPUJEN KIERROS

Tämä on se suosituin ja somesta tuttu nähtävyys Kolin Kansallispuistossa eli 3 huipun kierros. Kierroksen voi kulkea aloittaen kiipeämällä rappuset ylös kohti Ukkokolin huippua tai esteettömämpi reitti aloittaen kulku kohti Akkakolin huippua.


Huiput pääsee kiertämään ns. ympyräreittinä. Koko reitin pituus on n. 1,3km kokonaisuudessaan. Ukkokoli - Pahakoli - Akkakoli. Kaikissa on oma hulppea hieman erilainen näköala ja suosittelemme vierailemaan kaikilla!


REITTIOHJEET: Voit ajaa autolla hotelli Kolin parkkipaikalle, löydät paikan kirjoittamalla naviin esimerkiksi YläKoli. Parkkipaikalta lähtee näköalahissi mikä vie suoraan Break Sokos Hotel Kolin juurelle. Hisseiltä lähdetään kulkemaan oikealle ja sieltä löytyy opasteet ja kiipeäminen huipulle alkaa!


2. RÄSÄVAARAN NÄKÖTORNI

Räsävaaran näköalatorni on vielä hieman tuntemattomampi paikka monelle, joka tarjoaa upean 360 näkymän puiden yläpuolella! Parkkipaikalta lähtee opasteet joissa lukee Polku huipulle (0,4km) ja polkua seuraamalla on tornilla n. 15min kävelyn jälkeen. Matkalla tornille tulee jo pari todella kaunista näköalaa. Tornille menee myös vaihtoehtoinen reitti, joka ei ehkä ole niin hankalakulkuinen, kun seuraa mönkijäpolkuja suoraan eteenpäin. Tätä ei kuitenkaan ole merkattu joten ensimäisellä kerralla suosittelen menemään opasteiden mukaan!


REITTIOHJEET: Näköalatorni sijaitsee n. 2,5km Kolin kylältä Kajaanintielle päin. Voit kirjoittaa navigaattoriin Räsävaaran näkötorni saat ohjeet parkkipaikalle. Parkkipaikalta lähtee opasteet 'Polku huipuille 0,4km' ja niitä seuraamalla pääset tornille.
3. RYLÄYKSEN KIVIPUTOUS

Tämä on todella vaikuttava luontokohde ja näköala on UPEA! Tänne päästäkseen joutuu nähdä hieman enemmän vaivaa ja patikoimaan parkkipaikalta merkattuja polkuja pitkin n. 2,5km. Matka ei välttämättä kuulosta pahalta, mutta reitti on melko mäkistä sekä nousuja on paljon eli aikaa kannattaa varata n. 45min-60min suuntaansa.


Ensimäinen etappi on löytää Ryläyksen kota, josta on vielä 0,4km matka kohti Kiviputousta. Opasteita seuraamalla löytää hyvin perille!

Tälle reissulle (kuten aina retkeillessä) kannattaa varata juomista sekä evästä mukaan! Ryläyksen kodalla on nuotiontekomahdollisuus sekä ulko WC.


REITTIOHJEET: Aja autolla ryläyksen parkkipaikalle ja seuraa opasteita kohti Ryläystä. (Sininen väri) Ryläykseltä vaellus jatkuu vielä 0,4km kohti merkattuja reittejä Kiviputoukselle. (Oranssi väri)HUOM! Reiteillä voi olla hieman eroavaisuuksia sekä haasteita talviaikaan. Yleensä kaikilla kolmella reitillä pääsee kuitenkin kulkemaan ympärivuoden. Talvella lumikengät usein vaaditaan helppoon kulkuun.


Toivottavasti tästä oli hyötyä ja jos tulee kysymyksiä niin vastaamme mielellämme! Lisää videoita sekä kuvia paikoista löytyy meidän instagramista @villaoras sekä @jasmimariee


Luontoterveisin, Villa Oras


126 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Commentaires


bottom of page