top of page
  • Writer's pictureMarjut Räty

KOLIN MONIPUOLISET AKTIVITEETIT

Koli on ihana paikka saapua nauttimaan hiljaisuudesta ja luonnon kauneudesta, mutta Kolilta löydät myös monia muita mahdollisuuksia. Mikäli kaipaat luonnon rauhan keskelle tekemistä ja fyysisestä aktiviteettia, katso tästä vinkkimme Kolin mahdollisuuksiin!


Kuva (Merillaphoto - Meri Paaso)


1. Patikointi


Koli on täynnä huikeita maisemia, ihania luontopolkuja sekä niin helppoja kuin vaativia patikointireittejä. Merkittyjä polkuja Kolilta löydät jopa 80 kilometriä, joten eri retkireittejä riittää käveltäväksi. Yksi suosituimmista pidemmän matkan reiteistä on vaativa Herajärvenkierros (30-61 km), joka tarjoaa ajanvietettä ja kauniita maisemia useammaksi päiväksi. Kansallismaisemaa pääset ihailemaan myös esimerkiksi Kolin luontokeskus Ukosta lähtevällä esteettömällä reitillä Akka-Kolille (0,8 km) sekä useilla eri päiväreiteillä kuten Uuronkierros (3,1km).


2. Ratsastus, pyöräily, melonta, soutu ja veneily


Kolilla monen eri lajin harrastaminen ja kokeileminen on mahdollista, joihin varusteita vuokraavat Kolin alueen yrittäjät. Maisemiin voit tutustua halutessasi myös hevosen tai pyörän selästä tai vesistöjä pitkin.


Ratsastamiseen kansallispuistossa on kolme eri reittiä, joilla pääset tutustumaan esimerkiksi Paimenenvaaraan tai kansallispuiston vanhoihin pihapiireihin. Retkille voit varata myös ohjauksen, joita järjestetään niin aloittelijoille kuin kokeneille ratsastajille. Vaihtoehtoina on ratsastusretki muutamasta tunnista jopa parin päivän mittaiseen vaellukseen. Pyöräily puolestaan on sallittua niin puiston halki kulkevilla yksityisteillä kuin merkityillä pyöräilyreiteillä.


Kolin alueen yrittäjiltä voit vuokrata myös kanootteja, kajakkeja ja soutuveneitä. Mikäli lähdet pidemmälle melontaretkellä, voit yöpyä melontareittien varrelta löytyvissä laavuissa, vuokramökeissä tai teltassa. Reittien varrelta löydät myös tulentekopaikkoja. Katsothan kuitenkin tiedot paikoista ennen retkeä, sillä esimerkiksi kansallispuiston saarista yöpyminen on sallittu vain Hiekkasaaren ja Iso-Korpin tulentekopaikoilla. Huomioithan myös, että kesällä 15.5.-17.7. on vesilintujen pesintäaika, jolloin pesimärauhan turvaamiseksi liikkuminen hehtaaria pienemmillä luodoilla on kielletty. Pielisen saariin voi rantautua myös omalla moottoriveneellä, muttei niissä ole luiskia eikä laiturirakenteita.3. Kalastus, marjastus ja sienestys


Niin marjastus, sienestys kuin onkiminen ja pilkkiminen myös Kolilla ovat sallittuja jokamiehenoikeuksia noudattaen. Voit kysyä meiltä parhaat paikat marjastukseen Kolin lähiympäristöstä!Mikäli aiot kalastamaan, tarkistathan kalastusrajoitukset osoitteesta www.kalastusrajoitus.fi. Huomioithan myös, että yhdellä vavalla tapahtuvaa viehekalastusta varten jokaisen 18-64-vuotiaiden tulee maksaa kalastonhoitomaksu. Useammalla kuin yhdellä vavalla kalastaessa tai mikäli aiot pyydyskalastaa, tarvitset myös joko Pielisen vieheluvan tai sen osakaskunnan luvan. Lisäksi Kansallispuiston edustalla on pieni Metsähallituksen vesialue, jossa kalastamiseen tarvitset erillisen luvat.4. Talviaktiviteetit: Lumikenkäily, laskettelu ja hiihto


Moni vierailee Kolilla kesäisin, mutta myös talviaika on hyvää aikaa aktiviteeteille. Vaikka moni patikointireitti on kierrettävissä vain sulan maan aikaan, voi talvella ottaa lumikengät alle ja lähteä lyhyelle kierrokselle. Lumikengillä pääset kiipeämään vaarojen laella ja kulkemaan näppärästi metsässä. Lumikenkiä sekä opastusta voit vuokrata käyttöösi Kolin alueen yrittäjiltä.


Useat saapuvat talvella Kolille myös laskettelurinteiden houkuttelemana. Ukko-Kolilla sijaitsee nimittäin eteläisen Suomen haastavin ja korkein rinne! Ukko-Kolilla rinteitä on yhteensä kuusi ja ne sijaitsevat Kolin luontokeskus Ukon ja Break Sokos Hotellin luona.


Eikä talvella pidä unohtaa myöskään hiihtämistä. Latuja Kolilta löydät yli 50 kilometrin verran, joten valinnanvaraa riittää. Kansallismaisemaa pääset ihailemaan niin helpolla (3 km) tai vaativammalla (7 km) ladulla. Mikäli kaipaat lisää haastetta, löydät Kolilta myös pidemmän, kansallispuistoa sivuavan valaistun 22 kilometrin mittaisen ladun. Reitin varrella voit yöpyä teltassa tai laavulla.5. Uinti


Kolilta löydät myös kauniita hiekkarantoja niin Pielisen rantaviivalta kuin saarista. Uimaan pääset esimerkiksi Mäntyniemessä tai Häkinlahdessa. Myös Koli Campingin yhteydestä löydät hyvän yleisen rannan. Moni kaunis uimaranta jää usein matkailijoilta näkemättä, sillä niihin ei aina osuu suunnata ilman paikallistuntemusta. Kysythän siis tarvittaessa neuvoa suojaisimpille hiekkarannoille!


Villa Oras toivottaa retkeilijät tervetulleiksi Kolille nauttimaan kansallispuisto maisemista sekä rauhallisesta tunnelmasta! Majoitusta voit kysyä meiltä laittamalla viestiä tai varaamalla Booking.com kautta.

6 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page